måndag 24 december 2012

"FARES STYRKA ÄR KÄNSLIGHETEN"






























Utdrag från Stig Johanssons artikel i SVD  från den 16 
februari 2009. 

KONST
MIKAEL FAREGalleri Cupido, Svartmangatan 27


För skulptören Mikael Fare är materialet trä. I det har han gjort sig känd för formfasta objekt av mestadels figurativ karaktär. Men sedan några år har en förnyelse i motiv och form varit på gång. Abstraktionen har mer och mer tagit över. Det figurativa har fått maka på sig, även om det anas här och där.
Det han nu visar på Galleri Cupido är också övervägande abstrakta, polykroma och mosaikartade reliefer. På skivade underlag bygger Fare minutiöst upp de mest skiftande trävarianter, får dem att harmoniera och brytas i ett ständigt växelspel – yta, djup, volym i estetisk samklang.
Färgen, från det nästan monokroma till det brännande heta, sätter fart på formen och får hela träbyggnationen att skälva av liv, lust, rörelse. 

Mikael Fares styrka är hans känslighet för färgens och formens samstämmighet. Här visar han nu suveränt hur han kan få fram en skultural, målerisk syntes av sina objekt. 

lördag 1 december 2012

AUGUSTSTATYETTEN





Utdrag "Om Statyetten" från augustpriset.se

Stockholmskonstnären Mikael Fare är den som utformat Auguststatyetten som tilldelas alla pristagare. 
Figuren är 31 centimeter hög och 3 kilo tung och gjuts hos Herman Bergmans Konstgjuteri i Enskede i Stockholm. När Mikael Fare 1989 skapade Auguststatyetten för första gången ville han dels visa på Strindbergs mångbegåvade personlighet, dels skapa en figur som pristagarna skulle orka bära hem. 24 år senare har över 70 stycken 3-kilos bronsstatyetter delats ut.
 – Tanken var att visa på Strindbergs olika sidor: han sysslade med alkemi, språk och måleri. Tre siluetter, som räcker för att skapa känslan av en rund skulptur fast de bara är platta skivor.

Eftersom det är en prisstatyett fick den inte bli för stor.

 – Man måste tänka på att pristagarna ska orka lyfta och bära hem den. Den ska också vara enkel och tydlig. Framsidan har en ristning av ett kavajslag med en hand innanför; den där Napoleongesten som Strindberg använde. Och på baksidan finns en hand som håller ett manuskript – det visar att det är ett litterärt pris. 

Mikael Fare har gjort flera prisstatyetter och finns representerad i slottsparker, på skolgårdar och i företagsentréer. Han är född 1951 i Stockholm.
Bilder: hd.se och augustpriset.se